surridurr

Alla inlägg under juli 2014

Av Eleonor - 11 juli 2014 22:50

 

Det är en sannerlig ynnest att få åka med den här båten. Dvs om man gillar ångbåtar, skärgårdscharm, gott underhåll med skinande blank träfernissa, samt att njuta så man får ståpäls av ångbåtstutan då man närmar sig en brygga som ska anläggas.


Meeen, jag är en kräsen jäkel. Så några förbehåll har jag.

  1. Miljön. Jag antar att de inte har någon tank för toalettavfall som ska tömmas i hemmahamn. Så jag måste alltid "hålla mig" på dessa turer. Vill INTE bidra till att förgifta Östersjön med toa-avfall. Hoppas jag har fel i mitt antagande. Men så länge jag inte vet mer, så är det toaförbud för min del.
  2. Maten. Skulle aldrig falla mig in att äta den maten de har. Allt med skärgårdsmotiv. Dvs sill och strömming. Vilket jag vägrar att äta. Vill inte ens sitta i närheten av någon som äter detta pga "stanken". Pga punkt 1 och 2 är det därför otänkbart att åka in till stora staden och åka den här turen hemåt.

Många gånger har jag vid midsommartid åkt med just den här färjan till den ö där delar av Saltkråkan spelades in. Precis hur mysigt som helst.

Visserligen var målet med resan en utegudstjänst, vilket vi alltid hoppade över och istället begav oss till "Snickargården".

Av Eleonor - 11 juli 2014 21:25

 

Dagens väder

Lika varmt som vanligt med strålande solsken. Balkongvistelse är en omöjlighet. Står bara ut ett par minuter, sedan måste jag in inomhus.


Min bästis

Under uppväxten, både under skol- och fritid hade jag en "bästis", Rosita. Vi är fortfarande bästisar. Fast nu är min bästisskara utökad med ca fem personer till. Hur som, idag kom Rosita. Efter hennes barnbarnspassning som farmor.

Först kramkalas såklart. Kall dryck innan vi gav oss iväg ut i hennes alldeles nya bil.

 


Växtplats Nybyn

Åkte vi till. Har länge varit nyfiken på att komma dit och det visade sig att det hade även hon. Riktigt roligt att se. Där är det ekologisk odling och försäljning. Bärbuskar, marktäckare, mormorsblommor, marktäckare, pelagoner av en mängd olika sorter, kryddor, medicinalväxter. Dessutom fanns ekologiskt gjorda marmelader, sylter, tvålar, såpa mm i fina burkar/flaskor. Där skulle jag ha kunnat handla hur mycket som helst.

Medicinalväxterna intresserade mig mycket. Perfekt att torka och göra teer av. Måste dit igen.


Rosita lärde mig ett tips. Om man har nya pelargoner eller andra blommor som kommer från "billighetsvaruhus typ Blomsterlandet" så ska man klippa bort blommorna hur fina de än är. Det ska man göra pga att från billighetsställen så är de garanterat så hårt drivna, så de behöver få vila sig under acklimatiseringen. Även om det bär emot att klippa bort de fina blommorna ska man alltså göra det. För när de har acklimatiserat sig utan att behöva ge näring till blommande blommor så ger de nya blommor. Och då finns det chans att de blir jättefina och överlever längre trots den hårt drivna starten.


"Utemiddag" intill gästhamnen

Därefter blev det middag på en krog med uteservering intill gästhamnen. Vi trodde det skulle vara gott om plats då vi skulle äta redan vid 17-tiden. Så var inte fallet. Men vi fick i alla fall ett bord för två på uteserveringen. Samma ställe som jag var på igår på middag. Men dom hade höjt priserna till idag! Jaja!

Vi satt så fint där i det varma solskenet. Där vid havsviken rörde luften lite på sig så värmen kändes inte längre plågsamt jobbig. Utan behaglig. Det gjorde inte heller ont att sitta där och babbla med en kär vän, lyssna på vågskvalp och titta på solglittret på vattnet.


Kvällen

Efter middagen åkte vi hem till mig. Stannade på vägen och jag köpte 2 askar med 2 liter hallon, två askar med 1 liter blåbär. Hälften gav jag till Rosita. Hon har ju stått med bil, och jag bara kände för att ge henne detta. Och hon blev såååå glad!

Fika med hembakad sockerkaka hemma hos mig. Kunde inte bjuda på vin eftersom hon skulle köra bil hemåt.


Snack

Så enkelt och avslappnat snack då vi känner varandra och varandras familjer så väl. Om hur vi har det i vardagen hemma och på jobbet. Hur det är med hennes och mina barn, barnbarn och respektiven. Om vilka böcker vi läser och nyligen läst. Rosita ville också veta allt som hänt sedan sist i min sjukdom. Hur vi firade midsommarhelgen. Läget då det gäller bygghysterin med 55+-boenden med byggnader som förfular staden och dessutom på fel platser tillåts byggas så höga att de absolut inte passar in i småstadsmiljön, och konstaterar att nu är det hög tid för majoritetsskifte och att anställa en stadsarkitekt som kan hejdabyggherrar som vill bygga så billigt som möjligt och göra största vinsten.

Vi pratade skolsituationen i kommunen. Hennes barnbarn är yngre än mina så de har ännu inte nått skolåldern, men det närmar sig såklart och därför är hon orolig. Ännu ett viktigt skäl till majoritetsskifte.


Av Eleonor - 10 juli 2014 22:28

 

Funderingar vid middagsbordet idag!


Koktiden på ägg? Sonen har laddat ner en app. Den gör att man ska skanna ett ägg för att läsa av den perfekta koktiden på just det ägget.


Diskussion: Vad är perfekt koktid? Individuellt efter tycke och smak? Beror det på vattnet? Beror det på vilken spis man använder? Eller beror det tom på var i landet man befinner sig?


Jag var först övertygad om att det mest beror på eget tycke och smak. Men att det även bör bero på hur hårt vattnet kokar!


Åsa har en teori på att det dessutom beror på var i landet vi befinner oss. Ju högre upp mot norr, desto längre tid behöver vattnet koka. Men att även spisens effekt och vattnet kan ha betydelse.


Intressant! Men vi var överens om att Jyrki ska testa det här med appen för att försöka komma underfund med om spiseffekt-, vatten- och geografisk plats kan ha betydelse.


Olika trädfärger. Jag tog upp färgtemat i diskussionen. Kommer man upp i landet till det riktiga norrland så ser man helt plötsligt att den gröna färgen på trädgrönskan är helt annorlunda än vad den här i södra halvan av landet. Norrut är det mer vitt i trädgrönskan än söderut i landet. Det beror på att man är längre norrut dvs närmre solen, förklarade jag.


-Jaha, jag trodde färgskillnaden beror på att träden norröver fått solsken kortare tid än våra träd i södra landet, sa Åsa.


-Nej, det beror på avståndet till solen, svarade jag direkt.


Men nu efteråt undrar jag, .......tänk om jag har fel, det kanske beror på bristen av mängden soltimmar istället för närheten till solen? Någon som vet, eller har teorier?


Och så en fundering till!


Jordgubbar. Visst är det alltid så att de svenska jordgubbarna är godast? Så är det. Men varför? Har vi andra sorter än övriga Europa? Eller beror det på att de har senare mognad än i södra Europa? Eller beror det på att de svenska jordgubbarna transporterats kortare väg?


Men det är också så att de norrländska jordgubbarna är betydligt godare än resten av landets jordgubbar. Varför då?

Beror det om igen på andra sorters gubbar för att klara norrländska klimatet? Eller beror det på kortade växtsäsong? Eller på midnattssolen?


Kom gärna med era teorier, kunskap och/eller åsikt!




Av Eleonor - 10 juli 2014 22:10


 

Eller rättare sagt, syrran fick mig att tänka på detta.

Hon sa:


-Usch, jag tycker det här är lite läskigt. Har du tänkt på det Nåre, att som barn uppfattade vi solen som gul. Men nu är den bara läskigt stark och vit!?


Har funderat!

  • Var det vi som barn då, som uppfattade solen som gul pga av att vi matats av bilder av gula solar?
  • Men när jag grottas i mina barndomsminnen av sommar så tror jag faktiskt att solen var gul då
  • Visst kunde man få solsveda även på den tiden, men var den verkligen farlig då som den är nu?
  • Nej, jag tror inte det.  Då kunde vi barn vara ute hela dagarna. Visst blev vi insmorda i början på sommaren för att undvika solsveda innan vi blivit pepparkaksbruna
  • Nu ska (och vill man) undvika solskenet mitt på dagen när det är som farligast
  • Om det är som både syrran och jag minns det så undrar jag varför det blivit förändringar?
  • Beror det enbart på vår förstöring av vår moder jord?
  • Beror det på "naturliga" förändringar?
  • Beror det på både ock?

Oroande tankar på barn, barnbarn och kommande generationer efter det!

Av Eleonor - 10 juli 2014 20:42

 



Dagens väder

Mycket varm dag. Strålande solsken hela tiden. Faktiskt för varmt för att vara ute idag igen.


Förmiddag

Är vanligtvis en morgontrött person som kan sova hur länge som helst. Men tydligen inte den här våren/sommaren. Tidigt uppe.


Eftermiddagen

Ägnade Kerran och jag på poliststationen. Efter mycket diskussioner fram och åter bestämde vi oss för att polisanmäla en dårpippi som vi med flera har råkat ut för. Så skönt att ha det gjort. Lång tid tog det! Att anmäla alltså. När det var klart visade det sig att polisen som tog emot anmälan kände igen mig. Vi har gått på samma skola. Kände igen hennes efternamn. Hon är två år yngre än mig vilket jag tror förklarar att jag inte riktigt minns henne. Visst var det så i skolåldern att man hade koll på de jämnåriga och de som är upp till några år äldre, men aldrig de yngre?


Kväll

Jyrki och Åsa (äldstesonen och hans sambo) kom hit. Vi åkte till en restaurang utmed hamnen/havsviken där vi käkade. Var mysigt att sitta där länge i solskenet, umgås, äta och lyssna på vågskvalpet.

Efteråt åkte vi hem till mig igen, Åsa och och Jyrki monterade genast upp min nyinköpta TV till Lilla Rummet. Såg till att allt fungerar och tog sedan med sig mina kartongsopor och åkte hemåt. Alltid trist då de åker! Jyrki och Åsa alltså, inte kartongsoporna!


Lilla Rummet

Som barn hade vi i min familj ett rum som kallades för lilla rummet. Vilket jag skämdes för som bara den. Inga av mina kompisar hade ett "lilla rum" hemma hos sig, men vi hade det. Pinsamt! Minns att jag som barn lovade mig själv att när jag blir stor ska jag aldrig ha något så pinsamt som ett "lilla rum".


I mitt nuvarande boende finns ett rum, som är mindre än de övriga, och som jag har kallat lekrum och/eller gästrum. Helt plötsligt blev det helt rätt "Lilla Rummet", fniss!

Funktionen är lekrum, gästrum och rummet är litet!

För en månad sedan köpte jag en ny TV. För att ha i Lilla Rummet. Brydde mig inte om att kolla tumstorlek utan köpte samma storlek som jag trodde att jag har på TV:n i vardagsrummet.


Den nya TV:n

Visade sig vara betydligt större än den jag har i vardagsrummet. Väggfästet jag har där klarar inte den storlek på TV jag nu köpt. Vill inte göra nya hål för nytt väggfäste heller. Så den stora TV:n fick hamna i Lilla Rummet. Tanken är att barnbarn t ex ska kunna se TV där om de inte vill se samma som jag/vuxna gäster. Samt att gäster som sover över ska kunna glutta på TV där inne i sitt rum.

Hmmm, måhända kommer jag ibland sitta därinne istället för i vardagsrummet för att glutta på någon film eller så?


Bristvara

För min del har det blivit en bristvara med sömn. Går bara inte att sova. Sovit ca 3 timmar inatt. Slumrade någon timme på förmiddagen, samt någon timme på eftermiddagen. Men det blir ju ingen riktig sömn. Man kan inte sova igen missad nattsömn. Bara undrar varför det inte går att sova fast jag är trött? Värmen har säkert en betydelse. Men svårt att sova innan den här värmen kom också. Börjar nu att vara lite orolig om även jag (liksom min mamma och min syster) drabbats av den här stora sömnsvårigheten? Fast dom har lidit av det i hela sitt vuxna liv.


Gradantal med AC/Klimatanläggning

Skulle vilja installera en klimatanläggning i sovrummet där jag kan reglera temperaturen. Året om skulle jag vilja ha den på 16-18 grader, då sover jag bäst. Men det går inte. Då behövs det en anordning som jag inte minns vad den kallas för, men som leder ut fukten. Den ska sitta på husväggens utsida. Går inte då jag bor i lägenhet.

En annan lösning är att istället ha en slang ut genom fönstret. Fungerar inte heller eftersom det förutsätter att fönstret är öppet. Vilket jag vägrar eftersom det då kan komma in spindlar.

Suck!

Av Eleonor - 9 juli 2014 23:46

 


Dagens väder

Ännu en dag med strålande solsken från en klarblå himmel. Man ska inte klaga, men det är faktiskt för varmt.


Förmiddagspromenad

Som tur var smälte jag inte bort. men kändes nästan då


Telefonen gått varm idag

Försäljare. Fasen vad jag är sur över att det inte går att skaffa NIX-telefoni på mobiler. Har laddat ner "true caller" och jag tror det kommer att hjälpa. Surridurrat med kompisar samt fått en ny läkartid.


Tur jag har sena kvällsvanor

Em kompis kom oförhappandes på besök vid 21.30 Hon blev snopen att jag hade nattlinne på mig, hon vet ju att jag har sena kvällsvanor. Men jag kan tidigt kliva i nattlinnet.

En timme senare kom en annan kompis son och ville låna min nyckel till sin mammas lägenhet. Mamma inte hemma. Men son ville komma hem och sova över.

Och nu kl 00.10 har jag precis tagit ut en sockerkaka ur ugnen. Överväger just nu om jag ska göra en till nu,......eller avvakta till i morgon....

Av Eleonor - 8 juli 2014 21:48

 

Dagens väder

Strålande solsken från en klarblå himmel.

Mitt på dagen var det 32 grader i skuggan, puh! Och dags den här tiden på kvällen är det fortfarande 19,2 grader.


Den här dagen

Har varvats med utomhusvistelse tillsammans med en bok jag inte riktigt kommer in i, samt dammsugning, tvätt och ordna lösningar på it-teknikstrul.


Projekt

Tillhör dessväre den sorten som handlar, handlar och handlar. Får ingen ro om det inte är fullt påfyllt överallt. Så dumt, eftersom det nu inte längre är en stor familj att försörja.

Det gör också att jag kastar, kastar och kastar i samma fart som jag fyller på nytt.

Nu jobbar jag på att inte kasta i samma omfattning. Innebär att jag inte heller får köpa en massa att trycka in i frysen, så nu ska jag använda det som finns i frysen innan jag fyller på med nytt.

Tack Synnöve som fått mig på bättre tankar. Butikerna är öppna alla dagar i veckan. Till kl 21 eller 22. Så det går alltid lätt att handla det man behöver ofta.


Den här kvällen

Kom Kärran med lite hundartiklar.

                                                               


Ett koppel för storväxt hundras. Blir bra för Tyson då han börjar bli vuxen. Fästingmedel, bra för barnens hundar. Samt en hundsäng. 


Suz kom också och ville ha hjälp att skriva ett protoll från ett möte där hon åkte på att vara sekreterare. Hjälper jag så gärna till med. Självklart måste vi också fika och smaska på vattenmelon och nektariner. Mums!

Av Eleonor - 7 juli 2014 01:06

Suz kom till syrran och mig på middag.

Berättade att hon fått tre getingstick och att hon var allergisk emot dem!


Herre hjärtanes, syrran blev riktigt orolig. Eftersom hon själv har Betapred hemma ifall hon blir getingstucken.

Tyvärr har vi båda samma symptom. Ett getingstick får en bula som är minst tallriksstor. Samt ett mående som gör att man blir yr, vimmelkantig och kallsvettig.


Suz visar inga tecken på stora blemmor av sticken. Trots att det är tre stick. Men hon känner av det inne i munnen. Samma varningstecken som Stegis pratat med mig om då det gäller skaldrjursallergi.


Så jag ger henne en antimistamintablett. Verkar som besvären stannar av till slut. Skickar med henne 6 st Betapredtabletter som hon kan ta vid behov.


Suz och en granne skulle sätta sig vid hennes utemöbler hon inte använt på ett tag. Det surrade för fullt runt grannen, som sprang därifrån. Suz kastade iväg stolen. Det visade sig att det blivit ett getingbo under sitsen på stolen!

Fy fasen!


Under försommaren ska man ju hälla upp söt dryck i en plastmugg, i ett träd långt ifrån där man själv sitter. Från grillsäsong och framåt ska man istället spika upp en köttbit i ett träd långt ifrån där man själv sitter. Då suktar inte längre getingarna efter sött utan efter proteiner.


Suz:s allergi emot getingar är kanske inte fullt så allvarlig. Tre stick och inte värre reaktion än så. Men ändock att hon kände av den i munnen.


Allergiska reaktionen blir värre för varje gång det sker. Sista gången det hände för mig, fick jag getingsticket på låret. Storleken på utslaget var större än en tallrik. Blev illamående och kallsvettig.  Lade mig. Vimsade och yrade. Illamående.


Vet att det är farligt för mig att utsättas för getingstick. Ska nog fasen börja bära med mig min Betapred så jag har en snabb hjälp då det behövs!

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5 6
7 8 9 10 11
12
13
14
15 16 17 18 19 20
21
22
23 24
25
26 27
28
29 30
31
<<< Juli 2014 >>>

Din bloggtid är nu

Kategorier

Senaste inläggen

Sök i bloggen

Omröstning

Hur förbjuder vi fattigdom? Genom politik tycker jag. Hur är det med tiggeri, ska det förbjudas?
 Ja fattigdomen utrotas med förbudet
 Ja för att tiggeriet berör oss illa
 Nej för det löser inga problem
 Nej vi måste synliggöra de papperslösas villkor
 Vet inte

Länkar

Presentation


Så som jag ser det

Fråga mig

2 besvarade frågor

Arkiv

Tidigare år

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards