surridurr

Senaste inläggen

Av Eleonor - 14 augusti 2014 21:47

   


Foton tagna igår.


Idag inga barnbarn här. Cissi jobbar inte idag, och inte i morgon. Till helgen är det dags igen. Antingen ska barnen vara hemma hos Lucas med familj och leka med kusinerna. Eller också ska Nea vara där och Wille här med mig.

Båda barnen åker jättegärna hem till kusinerna. Men Wille är lite fundersam över om han vill vara där hela dagarna utan att mamma är med.

Självklart får dom gärna vara här också, båda dagarna. Bara konstaterar att det känns att man inte längre är en ung småbarnsförälder. Med barnen händer det alltid någonting, hela tiden. Helt underbart. Men även kännbart då man ensam ansvarar för dem och vill att det ska vara bra.

Skulle egentligen åkt bort till helgen, men ställt in resan av speciella skäl.


Idag normal sommarvärme, 23 grader. Skönt. Emellanåt har solen legat på, ibland dolts av skyar.

Eftersom jag var barnbarnsledig idag har jag tagit det riktigt lugnt. Gått omkring och flinat åt över hur vi haft det under dom här dagarna. Då ringer telefonen.


-Hej mormor, säger en glad Wille, mormor kan du komma hit och vara barnvakt undrade han?

-Vilken tid undrade jag?

-Kom nu eller när du kan, svarade Wille!

Hmmm, om det behövs barnvakt så måste det väl vara någon speciell tid, tänkte jag. Var precis på väg att gå och handla, kan jag göra det eller inte, tänkte jag?

-Mormor, varför lade du på luren, undrade Wille? Fniss, jag hade inte lagt på, utan funderade lite....efter att vi pratat en stund till så bad jag att få prata med mamma.

-Okey, älskar dig mormor, sa Wille och sprang och hämtade mamma

-Hej, sa Cissi

-Hej, vilken tid är det du behöver barnvakt, undrade jag?

-Vaaa???

-Tänkte gå och handla nu, förklarade jag, det kan jag såklart göra lite senare istället, men kan jag vara barnvakt här istället?

-Va, nämen jag behöver inte barnvakt idag, förklarade Cissi!!!


Thihihi, det var Willes påhitt att dom behövde lite barnvakteri. Senare på eftermiddagen fick jag veta att när Nea fått reda på Willes påhitt så tyckte hon att det var en god idé!


 

Sorry syrran, jag lovade sköta om de fina balkongblomstrena jag fick av dig i den här krukan. Skötte faktiskt om dem länge. I en och halv månad. Sen dog dom. Och ja, jag erkänner, lite dåligt med vattningen var det nog mot slutet.


Idag köpte jag i alla fall några nya som jag planterat i krukan. En stor bedrigt för att vara mig! Tvö höstaster, en silverek och så ytterligare en växt med liksom hängande grenar och blad liknande silverek. Hoppas de klarar sig ett tag i alla fall.


 

Pelargonen tycks fortfarande må bra. Hann rädda livet på dem innan de gick samma öde till mötes som de andra. De står lite mer i skugga, i en större kruka. Visst var det många blommor som jag tvingades klippa bort efter några veckors värme och sol utan vatten. Men efter rejäl vattning, bortklippning av alla döda blommor, vattning igen MED gödning - så kom de igen.

Nu bör det väl ha gått 2-3 veckor sedan inomhusväxterna fick vatten. Kanske ska göra något åt det i morgon?


ANNONS
Av Eleonor - 14 augusti 2014 21:03

  

Läste i dagens lokaltidning att Sparbanken här bidragit med ett stöd på 10.000 kr för de drabbade (genom Civilförsvarsförbundet). 41 Sparbanker i landet har tillsammans bridragit med 400.000 kr.

Sparbanken uppmanar kunder att också bidra till de drabbade.


Chantilt värre?


Det är väl bra tänkt. Men kan ändå inte låta bli att fundera över att storbankerna gjort stora förtjänster, har råd att rikligen redan välavlönade högsta chefer får löjligt höga bonusar. Undrar också vad de övriga bankerna gör?


Tänk om bankernas höga chefer kunde en eller kanske tom två månaders bonus avstå till ändamålet!


Om vi ska bidra med samma enorma belopp som Sparbanken gör så innebär det här lokalt där jag bor ska vi bidra med hela 5 kr och 50 öre per person. Ska vi bidra med samma belopp som Sparbankerna i riket ska vi skänka 4 kr och 12 öre per person (invånarantal vid halvårsskiftet 9.694.194 personer).

ANNONS
Av Eleonor - 13 augusti 2014 19:44

 • 2 st rökta makrillfiléer
 • 1,5 dl råris
 • 3 dl vatten
 • 1 dl röda linser
 • 2 kokta ägg
 • salt (och peppar)
 • (en liten aning flytande margarin)
 • persilja

Fördelade makrillfiléerna i lite mindre bitar och lade dem i botten på en skål.

Kokade upp vattnet med en aning salt, hällde därefter ner riset som fick koka svagt under lock i 10 minuter.

Värmde linserna, tog av från spisen genast vattnet började koka.

Skalade och hackade äggen.


Det varma nykokta risen och linserna hällde jag över makrillen i skålen och rörde om. Toppade med persilja.

Ägghacket serverade jag i en egen liten skål vid sidan om.


Barnen tyckte at det här var riktigt gott! Tyckte jag med


Varianter: Makrillen kan bytas ut mot t ex räkor. I så fall är det bra att ha på en skvätt margarin ovanpå räkorna. När det varma riset och linserna kommer i så smälter det margarinet och värmen upp räkorna en liten aning.


Av Eleonor - 12 augusti 2014 20:27

         

I morse vaknade jag av att det ringde på dörren. Cissi som kom för att lämna Wille såklart. Men Nea som liksom sin mormor gärna sover länge på morgonen sov lugnt vidare ett par timmar till.


Till barnens glädje knatade vi idag till lekparken. Med Wille är det så att om det alltför länge blir för stillsamt så bara spritter det i hela kroppen av överskottsenergi han måste få utlopp för. På lekplatsen började han lek med en jämnårig kille och hans storebror. Sprang fram och åter gjorde dom, klättrade upp och ner gjorde dom också. Om och om igen. Lyckligt fnittrande. Så det här var för honom perfekt använd tid.

Nea hade allt roligt hon också.


Lunchade på ett fik där gjorde vi också. Och det var minsann besvärligt. Så mycket och envisa getingar. Så besvärligt att vi faktiskt precis hela tiden måste vifta bort getingar från maten. Barnen började gråta och ville inte äta. Jag som är allergisk tog det väldigt lugnt, för att inte barnen skulle bli ännu räddare. Jag blev tvungen att mata barnen tugga för tugga och ansvara för att de inte fick med sig en geting in i munnen. Tror ni förresten att jag hade Betaped med mig? Nix, som vanligt låg den kvar hemma! Nåväl, ingen av oss blev stucken. Att dricka våran dryck var inte att tänka på. Vi köpte varsin glass tog med oss dryck och glass tillbaka till lekplatsen där vi slapp getingarna!


Apropå getingar och att slippa dem så kan ni säkert flera knep.

 • Det sägs att i början på sommaren är getingar intresserad av sött. Då ska man hälla saft/läsk i en mugg, gärna spika fast muggen mot ett träd en bit bort ifrån där man sitter och äter/fikar.
   
  Då grillsäsongen är som mest aktiv så är getingarna mer intresserade av proteiner än sött. Då ska man istället gärna lägga en köttbit någonstans en bit ifrån där man sitter och äter
   
  Där man sitter och äter ska man ha en skål på bordet, täckt med foliepapper som en skålform, häller lite kok- eller bryggkaffe i nerbuktningen i foliepapperet, tänder en eld på kaffet så att det liksom glöder/pyr om kaffet. Den doften avskyr getingarna och håller sig därifrån!
   
   
   
Av Eleonor - 11 augusti 2014 22:50


Ibland är jag härligt olydig. I natt t ex. Innan jag uppsökte bingen någon gång mellan 01 och 02 duschade jag.  Då jag bodde i villan tänkte jag aldrig så. Duschade ju när fasen jag ville. Men här finns det regler. Man får inte duscha mellan 22.30 och 06.00! Inte ofta jag bryter emot reglerna här. Men det gjorde jag nu då i alla fall.


Vaknade 5 minuter senare än jag tänkt. Tack och lov att jag duschade för bara några timmar sedan. Bussnabbt i kläderna. Och precis då kom Cissi med barnen!


På förmiddagen bestämde vi oss för att gå och handla, barnen och jag. En hel del bus på vägen dit. Men det bara spratt av bus i Wille ändå. Han rusade "gatlopp" inne i butiken. Absolut inget ofog, utan det bara spratt av energi i hela hans lilla kropp!


Idag fick SMHI för ovanlighetens skull rätt. Eller åtminstone halvrätt. Det skulle bli åska och regn. Åskan uteblev. Men regnade gjorde det sannerligen när vi skulle hem från affären med min snortunga väska!


Ringa taxi, tänkte jag. Ring till Lucas sa barnen. Grejen är den att dom vill verkligen är släktkära. Bara tanken på att de kanske skulle få träffa Lucas gjorde dem uppspelta. Blev Taxi. Inte riktigt samma höjdare för dem, men funkade ändå.


Cissi hämtade hem Wille efter jobbet. Nea skulle själv få sova över här inatt. Men innan dess, det hade slutat regna, tog Cissi med barnen ut på lekplats och för Neas del rullskridskoåkning, så de skulle få göra av med ännu mer energi. På vägen tillbaka till mig träffade dom på min vän, tillika granne, Kerran och babblade en del.


Nea och Kerran har på något sätt funnit varandra. Kerran har inga barnbarn ännu men är barnkär. Nea har varit här över natten flera gånger då jag haft vänner här, så då har de pratat ännu mer med varandra. Kerran tycker sig känna igen sig själv lite i Nea.


På kvällen här då Nea och jag satt och myste var det en duns i hallen. Vad var det, undrade vi båda? Gick och kollade. På hallgolvet låg det en halvtung sammetspåse med en pånålad lapp "Till Linnèa". Kände igen skrivstilen på lappen.


-Du har fått post, berättade jag för Nea. Som blev så snopen och glad så hon inte riktigt visste vad hon skulle göra. Inuti påsen fanns smycken från Kerran till Nea. Och det är precis sådant hon är vansinnigt intresserad av nu. Kerran visste hur glad hon skulle bli över den här presenten.


Likt sin bror var den här damen inte ett dugg trött (sa hon), men jag såg hur trött hon var. Vi läste en Alfons Åberg före tandborstningen och två stycken efter. Sedan bums i säng!    

Den här växten har jag lärt mig av min svärmor att det är en Spindellilja. Växten kommer ursprungligen från hennes föräldrahem. Den blommar väldigt sällan. När den inte blommar är det friska gröna blad på den. Den tål att stå ljust och klara sig utan vatten.

Rätt så nyligen blommade den. Och dom blommorna är enormt vackra. Borde dröja länge till det är dags nästa gång, men nu såg jag att det är en blomning på gång igen.

Spännande!

Om jag minns rätt så är det precis efter nästa utblomning det är dags att dela växten och skänka en del till någon annan. Enligt sägnen gynnas min växt av att jag skänkt den andra hälften till någon som tycker om växten.


Nu är det syrran som står på tur!

Av Eleonor - 11 augusti 2014 22:19

 

Nu finns färsk blomkål bl a att köpa. Passade på idag att köpa blomkål. Tok fram en påse skinkspill ur frysen.


 • 2 små blomkålshuvuden
 • 150 gram skinka
 • 4 dl mjölk
 • Några matskedar vetemjöl
 • Lite matfett, jag valde flytande margarin
 • Riven ost (gärna 11%-ig)
 • Salt, peppar

Sköljde och ansade blomkålen. Kokade den kort stund i lättsaltat vatten. Tycker om att den är lite aldente.


Skar den frysta skivade skinkan i mindre biter och det var väldigt lätt att skära då den var fryst!


Margarinet värmde jag i en annan kastrull. Pudrade över några msk vetemjöl, fyllde på med mjölken. Vispade noga. Hällde ner skinkan och lät det puttra sakta några minuter och rörde om hela tiden. Smakade av med salt och svartpeppar.


Den lättkokta blomkålen placerade jag i en ugnsform. Hällde skinksåsen över blomkålen och därefter den rivna osten. I ugn 250 grader i ca 10 minuter. Klart!!!


Jättegott. Nea och Wille som åt här idag var först lite skeptiska. Men när dom väl smakade tyckte dom det var jättegott. När Cissi kom efteråt värmde hon på en portion också och tyckte det var jättegott.


Nyttigt. Lätt- och snabblagat. Smart mat med tanke på säsong.


Den här rätten hade räckt till åtminstone två personer till.


Varianter:

Stek svamp i margarinet i kastrullen, därefter mjöl och mjölk (ingen skinka alltså)

Gör såsen med eller utan skinka, lägg i skalade räkor då kastrullen är tagen från värmen


Av Eleonor - 10 augusti 2014 21:42

 


Ett komplett bär-freak är jag. Men den här underbara vinbärssäsongen är tyvärr över.


 

En häck av de här vita rosorna hade vi vid ingången till villan.


 

Så här års går minnena till alla kräftfiskessäsonger under åren. Det var spännande och engagerade hela familjen. Något barnen alltid kommer att minnas, och ha kunskap om hur hanteringen går till, hygienmässigt och djuretiskt så att kräftorna dog ögonblickligen. De äldsta barnbarnen minns det också.


Idag har jag haft det yngsta barnbarnet hos mig. Han sov ända till 9 i morse. Den här gossen brukar annars vakna före 7 på morgonen. Man kan ha så mysigt tillsammans med en 5-års kille. Spela spel är alltid roligt. Han tycker också om leken "hitta på en saga" liksom mina barn gjorde då de var små. Man börjar hitta på en saga, och precis när det blir som mest spännande slutar man berätta, för då ska nästa person berätta vidare osv.


På eftermiddagen kom Cissi och Nea för att hämta Wille. Nea berättade "mormor jag vill också sova över hos dig", så vi bestämde att det ska hon göra i morgon. Wille blev lite sur för han tyckte det var orättvist om hon får sova över hos mormor i morgon, men inte han. Försökte förklara att han har ju fått sova över till idag, men inte hon. Enligt hans åsikt var det helt i sin ordning, men våldsamt orättvist om hon ska få sova över utan henne. Fniss!


Kommande veckan ska jag ha Cissis barn här varje dag medan hon jobbar. Den här veckan börjar hennes arbetstid samtidigt som barnens fritids öppnar. Vid 6-tiden på mornarna kommer barnen hit.

Inte lätt att vara ensamstående småbarnsförälder samtidigt man har ett heltids krävande arbete.

Av Eleonor - 10 augusti 2014 02:51

 


Lucas berättade att de varit på en av kommunens riktigt stora och välbesökta badplatser i havsviken en eftermiddag.


In vid vassen stod en person och metade, han fick napp, ........ men det var en snok berättade Lucas. Någon annan besökare på badplatsen hjälpte "metaren" att bli av med sin obehagliga fångst, snoken.


"Snoken" simmade genast vidare med skallen ovanför vattenytan, in under badbryggan, berättade Lucas. Han tyckte det kändes lite olustigt med en snok i badvattnet, även om snoken är ofarlig!!


Lucas, sa jag, en snok simmar alltid helt och hållet under vattenytan och jag håller med, det är inte trevligt med snok i badvattnet.

Men en orm i våra vatten som simmar med huvudet ovanför vattnet är en huggorm.


Nämen den var helt svart, svarade Lucas, så det var en snok!


Lucas, det finns svarta huggormar! OCH snokar sommar med skallen under vattenytan. Här är bildbeviset på svart huggorm.

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3
4
5
6
7
8 9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2014
>>>

Din bloggtid är nu

Kategorier

Senaste inläggen

Följ bloggen

Följ surridurr med Blogkeen
Följ surridurr med Bloglovin'

Sök i bloggen

Omröstning

Hur förbjuder vi fattigdom? Genom politik tycker jag. Hur är det med tiggeri, ska det förbjudas?
 Ja fattigdomen utrotas med förbudet
 Ja för att tiggeriet berör oss illa
 Nej för det löser inga problem
 Nej vi måste synliggöra de papperslösas villkor
 Vet inte

Länkar

Presentation


Så som jag ser det

Fråga mig

2 besvarade frågor

Arkiv

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se