surridurr

Senaste inläggen

Av Eleonor - 19 augusti 2014 22:51

 


Författare: Birger Ekelid


Köpte boken av författaren på en av marknadsdagarna i Tärnaby. Har i stort sett sträckläst den. Nu tycker jag såklart att det var väldigt spännande och intressant att läsa boken eftersom den handlar om förfäder varför heter det förfäder med inte förmodrar?) på mammas sida, samt deras medmänniskor.


Tror den är intressant att läsa utan att ha förfäder med i berättelserna. Boken skildrar hur illa vår stat, ja även i modern tid, betett sig mot vår urbefolkning, samerna. Författaren beskriver faktan men med påfyllning om hur livet tedde sig för dem. T ex om StorNilas och Lilldockas öden (obs ej uppdiktat). Då jag bara helt kort berättat om deras livsöde för vänner har de blivit tårögda.


Upplever att vi i våra skolor lärt oss en del om en annan ursprungsbeolkning, nämligen indianernas. Det har väl engagerat oss alla, och vi har med avsky konstaterat hur groteskt de behandlades i Amerika. Vad vi inte fick lära oss i skolorna är hur svenskarna betett sig emot vår ursprungsbefolkning samerna. Om jag minns rätt så var samernas "trolltrummor" olagliga så långt fram som till 50- eller kanske tom 60-tal i Sverige.


Läs boken!

Av Eleonor - 19 augusti 2014 22:12

På måndag börjar jobbet igen. Har inte jobbat på över ett halvår.


Känns helt OK att komma igång med jobbet igen. Den här veckan har jag tänkt ha mina älskade långa sovmornar. Hinnar med att göra en del här hemma också så det är hemhandlat, rent och snyggt här hemma då jag börjar jobba.


Men det händer alltid något som förändrar......, fniss!


Ikväll då jag skulle städa ordentligt kom en kompis helt väntat på en fika. Och det var bara roligt. Städningen får vara till någon annan dag/kväll. Fika och fika, nääää riktigt så blev det väl inte. För mig är det ännu ledighet. Så jag sa:

-jag vet för dig är det arbetsvecka nu, men för mig är det fortfarande ledigt, så jag tänker inte bjuda på kaffe! Så det blev ett par glas vin med nektariner och sockerärtsskidor som tilltugg istället.


Så gick kompisen hem alldeles nyss, hon ska upp tidigt för jobb i morgon. Visstfasen, jag ska ju också upp tidigt. I morgon är det skolstart här. Det blir Willes första skoldag eftersom han börjar i 0:an då. Visade sig att pappan ej kan vara med på Willes första skoldag och Cissi får absolut inte ledigt från jobbet. Självklart går mormor med på skolstarten! Trollungarna kommer ca 06.30 i morgonbitti.


Första gången jag ska gå med barnbarn på första skoldagen. Ska bli kul!


Någon sovmorgon blir det nog inte den här veckan. Grundlig städning? Nej, tror jag inte, men förhoppningsvis en snabbstädning innan helgen.

Fulltecknat schema. Fniss, är det ett tecken på att jag har blivit i stort sett frisk??

Av Eleonor - 19 augusti 2014 15:44

    


Tisdag 19 augusti 2014


Tänk, hörde på radionyheterna att det är extremt väder i halland, med översvämningar och regnet bara fortsätter ösa ner. Måtte regnandet där avta snarast. Stora skogsbranden i västmanland och översvämningar i halland! Stora kontraster i vårt lilla land.


Enligt SMHI i går skulle även vi få en regnig dag. Möjligen skulle vi kunna få delvis uppehållsväder. Dom hade fel. Igen! Strålande solskensdag.


Tog en rask prommis till sjukhuset. Skönt att kunna röra sig normalt nu när det är mer normal temperatur. Först provtaningar. En massa rör. Dels till Danderyds sjukhus, Karolinska sjukhuset och mitt eget hemsjukhus.


Botad från min läkarskräck, sjukhusskräck och sprutnoja trodde alla i min omgivning att jag skulle tvingas bli, efter min långvariga sjukdomsprocess. Varit inlagd på två olika sjukhus, där dagliga provtagningar och emellan och efter inläggningarna regelbundna nya provtagningar. Men njae, vet inte om jag kan ge dem rätt där. Jo, läkarskräcken har avtagit, likaså sjukhusskräcken. Men nog fasen var jag darrig av skräck då jag kom till provtagningen. Men jag gick dit i alla fall, och det är stora framsteg som jag tagit. Sköterskan där tog det varligt. Kände inte av sticket nästan.


Sedan till röntgenavdelningen. Till min glädje var det oförväntat förhållande (alltså omvänt) där. Två personer som fanns inne i rummet. En ung tjej med hästsvans och en liten, medelålders gubbe. Van av hur det brukar förhålla sig, trodde jag att gubben var läkare och tejejen uska. Så var det inte.

Gubben var uska. Och han skulle alltså sätta in en kanyl där kontrastvätskan skulle sprutas in. Varskodde även honom om att tycker det här är läskigt.  Det kommer att gå så fort så, svarade han utan att jag märkte någon medmänsklighet. Och då drar jag öronen åt mig. Gillar inte sjukvårdspersonal som inte tar patienten påallvar, och mycket riktig - det gjorde skitont.  Det fortsatte göra ont under hela tiden till kanylen var utdragen igen. Så behöver det inte vara. Jag vet det, har gjort detta en gång förut.

Den unga tjejen var sjuksköterska.


Datortomografin är inget speciellt otäckt, men kontrastvätskan är lite smått obehaglig. Den gör att det blir varmt i hela kroppen. Ett tag kändes det nästan som jag skulle spy upp någon varm vätska. Men det lugnade sig som tur var.


Promenad ner på stan, köpte färska bär igen såklart!


Av Eleonor - 18 augusti 2014 21:31

Måndag 18 augisti 2014


Förmiddagen var det mulet, soligt på eftermiddagen.


Sommarpratarna roar jag mig med att lyssna på nu i efterhand. Har lyssnat på tre st idag. Agnes Wold lyssnade jag på idag. Intressat. Ja mycket intressant tom.


Lyssnade också på Bea Uusma. Intressant och roligt. Rekommenderar verkligen att ni lyssnar på dessa båda. Jag väljer att lyssna på programmen utan musik, för då kan jag hinna med flera program.


 

Hur var det nu då, är de norrländska bären nyttigare än övriga landets? Det har jag alltid trott. Bara för att jag tycker de är godare antar jag.


Idag hörde jag på ett radioprogram att det forskats om detta. Åtminsone då det gäller svarta vinbär. C-vitamininnehållet i bären i södra landsänden är 30% mer än i de norrländska. Antioxidanter har de "södra bären" 10% mer av än de norra.

Fruktsockret i de södra bären är större än i de norra. Jag gillar då bären smakar lite syrligt. Det är väl därför jag tycker de norrländska bären är godare?


I programmet pratade de om att vi svenskar rent allmänt äter alldeles för lite bär. Kan dock försäkra er om att jag inte på något som helst sett bidrar till den statistiken. Äter bär dagligen. Brukar också säga det att den här årstiden skulle jag kunna leva enbat på bär.

Av Eleonor - 17 augusti 2014 23:57

Minns ni första gången ni röstade?


Inför mitt första val försökte jag att läsa på. Om alla partier.


Så var det valdag.


Jag visste man "bör" ta emot en valsedel från varje parti. Hade läst på som bara den. Men ändå lite osäker. Framme vid entrén till vallokalen jag hörde till.


M ville ge mig en valsedel, hm nejtack, svarade jag. C ville ge en valsedel, inläst som jag var tackade jag artigt nej. FP ville ge en valsedel, OK med er jämställdhet så jag tar er röstsedel men kommer inte använda den, sa jag. KDS ville ge en valsedel, aldrig i livet, talade jag om och vägrade ta emot den. S ville ge mig en valsedel, tog emot den men med mindre tackamhet.

Inne i vallokalen kastade jag genast FP:s och S:s valsedel och valde en helt annan.


Kände mig såååå vuxen då jag gjort mitt val och dessutom kunde försvara det. Efter några år började jag engagera mig politiskt.

Av Eleonor - 17 augusti 2014 23:20

Syslöjdsfrökens mobbing emot mig fortsatte.


T ex skulle vi sticka en mössa. Jag hatade syslöjd, tack vare min lärare. Men stickade så gott jag kunde. En dag skulle vi visa upp vad vi stickat sedan förra veckan. Vid min tur höll hon skrattande upp min mössstickning inför klassen. Drog ut den och undrade om jag håller på att sticka en tröja. Och skrattade. Allt för att förnedra.


Mamma blev fly förbannat. Rev upp min stickning. Morgonen efter var en perfekt mössa stickad. Läraren ansåg det blev ett dåligt betyg eftersom hon visste att det inte var jag som stickat.


Så skulle vi sy, på symaskiner. Fröken lärde oss att trä rätt.  Jag var nog tröglärd. Så när vi skulle börja sy hade jag ingen aning om hur man trär symaskinen. Räckte upp handen för att be om hjälp. Fick ingen eftersom hon hade lärt mig tidigare.


Så jag trädde lite hur som helst.


Skulle sy men nålen gick av och sprätte iväg.


Katastrof!

Läraren bannade mig för att jag hade kunnat skada en annan elev med nålen, men framförallt att jag hade förstört skolans exklusiva symaskin.


DÅ var det nog. Jag tog mina grejor och gick hem. Beredd på en utskällning från mamma. Som uteblev.


Blev inkallad till magistern vi hade, efter skolans slut nästa dag. Hjälp, vad är nu detta?


Han ville veta mer om sysjödjslektionerna. Han bedömde att det var inte alls var lämpligt att jag skulle fortsätta där. Så jag blev befriad från fortsatta syslöjdslektioner!!

Av Eleonor - 17 augusti 2014 23:03

När jag gick i skola fanns det åhörardagar. De dagarna fick föräldrarna komma för att lyssna på hur det går till i skolan.


Ett år på mellanstadiet då det hände så valde mamma bl a att vara med på min slöjdlektion. Hon visste att jag avskydde ämnet och gjort det sedan första klass. Men på mellanstadiet började hon inse att jag var utsatt för mobbing från en outbildad syslöjdslärare.


Syslöjdsfröken höll ett tal, där hon berättade att det är sååå viktigt att vi flickor lär oss hennes ämne så att vi kan sköta det hon tyckte var vår roll. Hon pratade länge och väl, om att just det här ämnet var det viktigaste av alla ämnen för oss flickor.

Knäpptyst var det i salen.

Till mamma reste sig upp och sa "ursäkta, men jag håller inte med dig, bra om man här lär sig ett och annat, men det viktigaste är förstås att barnen, eller min dotter, lär sig allt det andra i skolan så att de kan leja såna som dig eller andra skräddare att utföra jobbet"!


Thihi, det blev knäpptyst i klassen. Flera klasskompisar visade mig tummen upp.

Av Eleonor - 17 augusti 2014 21:25

Är det rimligt med utökade inkomstklyftor i landet?

Är det rimligt med barnfattigdom?

Är det rimligt med oskäliga löneskillnader och arbetsvillkor för män och kvinnor?


Nej

Nej

Och nej!


Vi kommer alltid att ha inkomstklyftor. Men att de i Sverige ökar är mycket oroande. Inom finansvälden kan man i dag nå enormt höga löner (inkl bonusar). VD:ar kan belönas med mycket höga löner som vida överstiger en statsministers lön. Lönerna kan vara så löjligt höga så att det inte går att försvara att en enskild persons arbetsinsatser är värda så enormt mycket. Dessutom är de löjligt högt avlönade oftast män. Vad gör det skäligt att de ska tjäna så enormt mycket mer av att vårda aktieägarnas ekonomi, än vad de typiska kvinnoyrkena betingar, skamligt kassa löner då de som sjuksköterskor, undersköterskor, förskolelärare, lärare m fl vårdar våra barn, sjuka och äldre?


Hur många män är ofrivilligt deltidsarbetande jämfört med kvinnor? Enormt stor skillnad vilket ytterligare ökar inkomstgapet mellan kvinnor och män.


Det är fortfarande kvinnor som står för merparten av "markservicen" hemma. Det är kvinnorna som tar ut mest föräldraledighet, som tar ut flest vab-dagar. Det är flest kvinnor som frivilligt eller ofrivilligt jobbar deltid för att få det att gå ihop med skötsel av barn och familj. Vilket leder till en betydligt sämre pension än männens, i framtiden. Alltså betydligt sämre löner för kvinnor under hela livet.


Skatteskillnaderna vi har, underlättar inte, utan cementerar nettoinkomstskillnaden mellan män och kvinnor, mellan sjuk och frisk, mellan arbetande och pensionär, mellan fattig och rik.


Att få bli sjukskriven i dagens Sverige är inte längre självklart. En döende person kan av Försäkringskassan, tvingas att arbeta om det så ska göras sängliggande. Då det inte fungerar kan personen bli utslängd från FK. Vare sig den sjuke finns inom FK:s system eller inte, så ska hen betala en högre skatt  än en arbetande med samma inkomst!!! Helt galet.

SD slår gärna på trumman om att de numera har ändrat åsikt och anser att pensionärer inte ska ha högre skatt än de arbetande. Men varför vill dom fortfarande att sjuka ska betala högre skatt än friska?


Att FK överhuvudtaget ska ifrågasätta läkares beslut till sjukskrivning är rent hårresande. Alla har vi t ex sett i tidningar och på TV att t ex döende cancersjuka inte fått sjukskrivningen godkänd av FK. Det vi ska komma ihåg är att det är inte personalens fel, utan det är de instruktioner FK fått av styrande politiker. Alltså, vi har själva röstat för detta??????


Bara en liten, liten detalj i just det här sista......, har nu varit sjukskriven i ett halvårstid pga av en allvarlig sjukdom. (Ska äntligen få börja arbeta halvtid om en vecka). Under min sjukskrivningstid har det såklart varit massor av läkarbesök. Ett flertal gånger har läkarna sagt "hmmm, vi får se om FK godkänner detta, hör av dig annars för du ska INTE jobba", eller "vi är helt införstådda över varför du inte kan jobba men det gäller att skriva rätt så att FK också förstår det". Så ska det inte vara! Men till FK:s försvar ska jag tillägga att jag inte fått påbackning från FK. De har "godkänt" min sjukskrivning.


Vill inte tala i egen sak, jag har det trots allt så enormt mycket bättre än många andra. Men jag konstaterar att inkomstskillnaden mellan sjukskriven och arbetsför är enorm. Innan den här sjukdomen var jag inte van vid sjukskrivningar. Men lärde mig snabbt. Var inte  speciellt sen med att skicka in mina sjukintyg som jag skulle göra. Ändå dröjde det två månader innan första ersättningen. Då så sjuk att jag inte orkade bry mig.

När första ersättningen kom trodde jag att det var något fel. Efter koll med FK så var det rätt. Inkomst över brytgränsen ersätts inte alls. Efter första förvåningen så inser jag att sjukersättningen är en liten veckopeng man får en gång i månaden! Ett hån.

Nu har jag haft lite sparade pengar jag kunnat leva så jag klagar inte. Dessutom fått en liten ersättning ur en privat försäkring för den långa sjukskrivningen. Men hur klarar man av att klara sig som långtidssjukskrivning utan att ha haft möjlighet att spara lite, eller inte ha en försäkring som ersätter med några kronor?


Om man inte är medelålders utan försörjningsansvar, hur klarar man då av att spara så man klarar sig om man blir långtidssjukskriven? Är det dags att se över maxbeloppet FK kan ersätta? Om inte annat för att fler välavlönade pappor ska ta ut vab-dagar?


A-kassans ersättningsnivå grundar sig på 2002 års lönenivå. Det har gått 12 år sedan dess. Läge att höja den nivån?!!!!


Oj, oj, oj det finns massor för en ny regering att börja jobba med efter valet!

T ex vinsterna inom vården, såklart de ska återföras till vården. Inga dagisar med vatten och hårt bröd som mellis. Inga personalnedskärningar för att maximera någons privata vinst.

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3
4
5
6
7
8 9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2014
>>>

Din bloggtid är nu

Kategorier

Senaste inläggen

Sök i bloggen

Omröstning

Hur förbjuder vi fattigdom? Genom politik tycker jag. Hur är det med tiggeri, ska det förbjudas?
 Ja fattigdomen utrotas med förbudet
 Ja för att tiggeriet berör oss illa
 Nej för det löser inga problem
 Nej vi måste synliggöra de papperslösas villkor
 Vet inte

Länkar

Presentation


Så som jag ser det

Fråga mig

2 besvarade frågor

Arkiv

RSS


Skapa flashcards