surridurr

Alla inlägg under augusti 2014

Av Eleonor - 17 augusti 2014 21:25

Är det rimligt med utökade inkomstklyftor i landet?

Är det rimligt med barnfattigdom?

Är det rimligt med oskäliga löneskillnader och arbetsvillkor för män och kvinnor?


Nej

Nej

Och nej!


Vi kommer alltid att ha inkomstklyftor. Men att de i Sverige ökar är mycket oroande. Inom finansvälden kan man i dag nå enormt höga löner (inkl bonusar). VD:ar kan belönas med mycket höga löner som vida överstiger en statsministers lön. Lönerna kan vara så löjligt höga så att det inte går att försvara att en enskild persons arbetsinsatser är värda så enormt mycket. Dessutom är de löjligt högt avlönade oftast män. Vad gör det skäligt att de ska tjäna så enormt mycket mer av att vårda aktieägarnas ekonomi, än vad de typiska kvinnoyrkena betingar, skamligt kassa löner då de som sjuksköterskor, undersköterskor, förskolelärare, lärare m fl vårdar våra barn, sjuka och äldre?


Hur många män är ofrivilligt deltidsarbetande jämfört med kvinnor? Enormt stor skillnad vilket ytterligare ökar inkomstgapet mellan kvinnor och män.


Det är fortfarande kvinnor som står för merparten av "markservicen" hemma. Det är kvinnorna som tar ut mest föräldraledighet, som tar ut flest vab-dagar. Det är flest kvinnor som frivilligt eller ofrivilligt jobbar deltid för att få det att gå ihop med skötsel av barn och familj. Vilket leder till en betydligt sämre pension än männens, i framtiden. Alltså betydligt sämre löner för kvinnor under hela livet.


Skatteskillnaderna vi har, underlättar inte, utan cementerar nettoinkomstskillnaden mellan män och kvinnor, mellan sjuk och frisk, mellan arbetande och pensionär, mellan fattig och rik.


Att få bli sjukskriven i dagens Sverige är inte längre självklart. En döende person kan av Försäkringskassan, tvingas att arbeta om det så ska göras sängliggande. Då det inte fungerar kan personen bli utslängd från FK. Vare sig den sjuke finns inom FK:s system eller inte, så ska hen betala en högre skatt  än en arbetande med samma inkomst!!! Helt galet.

SD slår gärna på trumman om att de numera har ändrat åsikt och anser att pensionärer inte ska ha högre skatt än de arbetande. Men varför vill dom fortfarande att sjuka ska betala högre skatt än friska?


Att FK överhuvudtaget ska ifrågasätta läkares beslut till sjukskrivning är rent hårresande. Alla har vi t ex sett i tidningar och på TV att t ex döende cancersjuka inte fått sjukskrivningen godkänd av FK. Det vi ska komma ihåg är att det är inte personalens fel, utan det är de instruktioner FK fått av styrande politiker. Alltså, vi har själva röstat för detta??????


Bara en liten, liten detalj i just det här sista......, har nu varit sjukskriven i ett halvårstid pga av en allvarlig sjukdom. (Ska äntligen få börja arbeta halvtid om en vecka). Under min sjukskrivningstid har det såklart varit massor av läkarbesök. Ett flertal gånger har läkarna sagt "hmmm, vi får se om FK godkänner detta, hör av dig annars för du ska INTE jobba", eller "vi är helt införstådda över varför du inte kan jobba men det gäller att skriva rätt så att FK också förstår det". Så ska det inte vara! Men till FK:s försvar ska jag tillägga att jag inte fått påbackning från FK. De har "godkänt" min sjukskrivning.


Vill inte tala i egen sak, jag har det trots allt så enormt mycket bättre än många andra. Men jag konstaterar att inkomstskillnaden mellan sjukskriven och arbetsför är enorm. Innan den här sjukdomen var jag inte van vid sjukskrivningar. Men lärde mig snabbt. Var inte  speciellt sen med att skicka in mina sjukintyg som jag skulle göra. Ändå dröjde det två månader innan första ersättningen. Då så sjuk att jag inte orkade bry mig.

När första ersättningen kom trodde jag att det var något fel. Efter koll med FK så var det rätt. Inkomst över brytgränsen ersätts inte alls. Efter första förvåningen så inser jag att sjukersättningen är en liten veckopeng man får en gång i månaden! Ett hån.

Nu har jag haft lite sparade pengar jag kunnat leva så jag klagar inte. Dessutom fått en liten ersättning ur en privat försäkring för den långa sjukskrivningen. Men hur klarar man av att klara sig som långtidssjukskrivning utan att ha haft möjlighet att spara lite, eller inte ha en försäkring som ersätter med några kronor?


Om man inte är medelålders utan försörjningsansvar, hur klarar man då av att spara så man klarar sig om man blir långtidssjukskriven? Är det dags att se över maxbeloppet FK kan ersätta? Om inte annat för att fler välavlönade pappor ska ta ut vab-dagar?


A-kassans ersättningsnivå grundar sig på 2002 års lönenivå. Det har gått 12 år sedan dess. Läge att höja den nivån?!!!!


Oj, oj, oj det finns massor för en ny regering att börja jobba med efter valet!

T ex vinsterna inom vården, såklart de ska återföras till vården. Inga dagisar med vatten och hårt bröd som mellis. Inga personalnedskärningar för att maximera någons privata vinst.

Av Eleonor - 17 augusti 2014 19:46

 


Ännu en sömnlös natt. Kanske somnade runt 4-5-tiden. Men sov till 09.40 vilket var skönt.


Dagens väder, 20 grader varmt men soligt endast då och då. Inte helt dumt med en sådan dag heller.


Surridurrat med Lucas. Han och Amelie har varit barnvakt till Cissis barn från igår eftermiddag till idag på eftermiddagen. Allt har gått jättebra.


Lite halvtrist väder. Så det blev lite matbröds- och kaktillverkning.


Just nu pågår det ekonomiska partidebatten på TV1. Inressant. Allra helst då man pratar jämställdhet! 


Av Eleonor - 17 augusti 2014 19:32

 

  • 100 gram smör eller margarin
  • 3 dl socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 dl rapsolja
  • 1 tsk hjortronsalt
  • ca 4 dl vetemjöl

Sätt ugnen på 150 grader.

Rör matfettet och sockret (även vaniljsockret) smidigt i matberedaren. Tillsätt oljan lite i sänder.

Blanda hjortronsaltet med lite av mjölet och rör ner det i bunken och kör något varv till.

Häll nerresten av mjölet och låt matberedaren bearbeta lite till.


Rulla ut degen i två längder , skär dem i ca 50 bitar och rulla varje bit till en boll.


Obs, om det blir svårt att få degen att hålla ihop, som det blev för mig, så är det kanske felmåttat någonstans? Gick inte att få degen att hålla ihop då jag försökte rulla den. Istället tog jag en bit deg (smulad sådan) och nöp ihop dem som bollar. Råkade bli exakt 50 stycken. Placerade dem på en bakplåtspappersklädd plåt och gräddade mitt i ugnen i 20 minuter.


Blev jättebra!



 


Nu har jag stängt burken och ställt in den i ett torrskafferi. Bra att ha då det kommer oväntade fikagäster. 

Av Eleonor - 17 augusti 2014 19:09

 


Ledsnar inte ni som jag på köpebrödet i affärerna? Jag tycker det blir så trist, enahanda, där det ena efter det andra smakar likadant. Ibland gör jag då det här brödet som är lättbakat.


  • 75 gram smör eller margarin
  • 7,5 dl mjölk eller vatten
  • 50 gram jäst
  • 1,5 tsk salt
  • 1 msk socker
  • Ca 1,8 dl mjöl (varav ca 70% vetemjöl, 15% rågsikt, 15% grahamsmjöl)
  • Ca 1 dl kruskakli
  • Brödkryddor
  • Ev nötter (den här gången några valnötter samt några msk torkade tranbär)

Smält matfettet i kastrull. Fyll på med vattnet/mjölken. Smula ner jästen i matberedarbunken och fyll på med en skvätt av det kroppstemperarde spadet, och låt matberedaren blanda väl. Fyll på med resten av vätskan, salt och socker. Samt det mesta av mjölet och kruskaklin. Kryddor och nötter likaså. Tillsätt mer mjöl om så behövs. Låt matberedaren arbeta degen i ca 4 minuter.

Låt degen jäsa övertäckt i ca 30 minuter.


Arbeta ner degen i bunken och häll ut degen på mjölat bakbord.  Arbeta degen bara en kort stund. Dela den i 3 lika stora delar. Forma varje del som en limpa och lägg i smorda formar, eller på en plåt med bakplåtspapper på. Låt jäsa övertäckta i ytterligare 30 minuter.


Sätt ugnen på 200 grader. Grädda bröden mitt i ugnen i 30 minuter.

Av Eleonor - 16 augusti 2014 22:54

Uppe strax efter kl 6 i morse, då Nea och Wille kom tidigt. Vi hade hela förmiddagen på oss, mina trollungar och jag. Stod jag så gärna ut ned, fniss!


Vädret då? Mestadels soligt. Men vinden har faktiskt rört på sig idag. Vilket innebar att det kändes skönt ute. Och konstverket jag har på balkongen är fascinerande att titta på då luften rör på sig.


Vi hann med att spela spel. Trollungarna är just nu inne i en fas då de älskar att spela kortsplet "Finns i sjön". Dom tycker också det är spännande med de "korttrollkonster" jag kan.


Lucas kom vid lunchtid för att hämta hem trollungarna till sig. De ska sova där inatt och i morgon ska de hem till sin mamma igen. Vi hann iaf äta lunch, spagetti Carbonara. Lucas hann också att hjälpa mig med den allra nyaste datorn som jag inte lyckats med att dela nätverk för att komma ut på nätet. Jag var så frustrerad över strulet, undrade just om jag blir tvungen köpa en tredje ny dator för att med två av dem komma ut på nätet. Lucas grejade det! Tack goaste Lucas!


Vet att man inte kan sova igen förlorad nattsömn. Men jag tog i alla fall en tupplur på eftermiddagen. Det var skönt. Lite balkongliv hann jag också med.


På kvällen satt Suz och jag ute på vår gräsmatta i kvällssolen med en fika. Hennes son och hennes barnbarn var också med. Sommarkvällarna är inte så varma längre. Ännu mindre då det blåser. Så vi gick in till Suz. Sonen och barnbarnen sover över hos Suz inatt.


Saknar mina barnbarn med familjer!!

Av Eleonor - 16 augusti 2014 22:42

  


För 4 portioner kokade jag spagetti.


Knäckte ett ägg i en bunke, petade ner 1 msk pepparrotsost, två nypor riven ost, 1 tsk rapsolja, lite vitpeppar och salt.

Vispade lite i bunken.

Skar två skivor rökt kalkon (smörgåspålägg egentligen) i små bitar och hällde ner i bunken.


Då pastan var färdigkokt och vattnet bortsilat, hällde jag ner spagettin i bunken och rörde om.

Klart att servera!


Gott. Enkelt. Snabblagat. Viktväktarmat


Av Eleonor - 16 augusti 2014 00:52

Håller på att i "one note" få ihop en hel kokbok med mestadels nyttiga matrecept. Tidsödande som bara den. Men lite roligt också.

Den ska innehålla flikar som kött, fågel, soppa, fisk, vegetariskt, dessert, likör, förrätter, buljonger, bröd, skaldjur, bakverk mm.


Min tanke är att barnen, barnbarnen ska få en kokbok med trix och fix från mamma, far- och mormor. Syrran ska såklart få en sådan kokbok hon också. Hennes barn likaså. Men det är tidsödande som bara f-n.


Tänk då bara om jag vore som pearl! Då skulle jag dessutom behöva utvidga vyerna till att dessutom tänka ännu mer miljö- och klimatsmart.


Det ryms bara inte inom mitt projekt.


Men jag är övertygad om att Pearl skulle kunna bjuda på så enormt många goda vanor med klimatsmart, ekologiskt och nyttig matlagning. Hennes kunskap i bok-, TV- eller elektronisk form skulle vara oskattbar. För fattiga småbarnsföräldrar och även många andra, tror jag hon skulle kunna berika livet med alla hennes uppslag om matlagning och även att ta till vara det som finns i naturen.


Av Eleonor - 15 augusti 2014 19:21

  

INGREDIENSER

  • 4 potatisar i skivor
    2 purjolökar i skivor
    1 klyfta vitkål (ca 15+ gram) strimlad
    matfett
    1 liter vatten
    1 grönsaksbuljongtärning
    1 lagerblad
    1 kryddmått timjan
    vitpeppar
    ev salt
    50 gram riven ost
     
    Vitkål, blomkål mm är så fina och gott nu så passa på att äta mycket nyttiga kålrätter!
     
    Skala, skölj och skiva potatisen. Skölj och skiva purjolöken (även den gröna blasten). Skölj och strimla vitkålen.
    Lägg matfettet (jag använder flytande margarin) i en stor kastrull. Fräs potatis, purjolök och vitkål i kastrullen 8-10 minuter.
    Smula sönder buljongtärningen över fräset och häll genast i vattnet, lagerblad, timjan och vitpeppar. Avvakta med saltet. Rör om. Låt puttra ca 30 minuter (potatisen ska bli riktigt mjuk), under lock.
     
    Vispa i kastrullen så att potatisen mosar och "reder" sig. Smaka av, kanske är soppan tillräcklig salt pga buljongen så inget salt behöver tillsättas?
     
     
    Servera soppan med riven ost som var och en lägger i sin tallrik. Jag köper en riven ost som är 11%-ig.
     
    Mums så gott! Och nyttigt. Enkelt att göra.
     
     

Kalender

Ti On To Fr
        1 2
3
4 5 6 7 8
9
10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2014 >>>

Din bloggtid är nu

Kategorier

Senaste inläggen

Sök i bloggen

Omröstning

Hur förbjuder vi fattigdom? Genom politik tycker jag. Hur är det med tiggeri, ska det förbjudas?
 Ja fattigdomen utrotas med förbudet
 Ja för att tiggeriet berör oss illa
 Nej för det löser inga problem
 Nej vi måste synliggöra de papperslösas villkor
 Vet inte

Länkar

Presentation


Så som jag ser det

Fråga mig

2 besvarade frågor

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards