surridurr

Direktlänk till inlägg 17 augusti 2014

Rättfärdigt eller orättfärdigt

Av Eleonor - 17 augusti 2014 21:25

Är det rimligt med utökade inkomstklyftor i landet?

Är det rimligt med barnfattigdom?

Är det rimligt med oskäliga löneskillnader och arbetsvillkor för män och kvinnor?


Nej

Nej

Och nej!


Vi kommer alltid att ha inkomstklyftor. Men att de i Sverige ökar är mycket oroande. Inom finansvälden kan man i dag nå enormt höga löner (inkl bonusar). VD:ar kan belönas med mycket höga löner som vida överstiger en statsministers lön. Lönerna kan vara så löjligt höga så att det inte går att försvara att en enskild persons arbetsinsatser är värda så enormt mycket. Dessutom är de löjligt högt avlönade oftast män. Vad gör det skäligt att de ska tjäna så enormt mycket mer av att vårda aktieägarnas ekonomi, än vad de typiska kvinnoyrkena betingar, skamligt kassa löner då de som sjuksköterskor, undersköterskor, förskolelärare, lärare m fl vårdar våra barn, sjuka och äldre?


Hur många män är ofrivilligt deltidsarbetande jämfört med kvinnor? Enormt stor skillnad vilket ytterligare ökar inkomstgapet mellan kvinnor och män.


Det är fortfarande kvinnor som står för merparten av "markservicen" hemma. Det är kvinnorna som tar ut mest föräldraledighet, som tar ut flest vab-dagar. Det är flest kvinnor som frivilligt eller ofrivilligt jobbar deltid för att få det att gå ihop med skötsel av barn och familj. Vilket leder till en betydligt sämre pension än männens, i framtiden. Alltså betydligt sämre löner för kvinnor under hela livet.


Skatteskillnaderna vi har, underlättar inte, utan cementerar nettoinkomstskillnaden mellan män och kvinnor, mellan sjuk och frisk, mellan arbetande och pensionär, mellan fattig och rik.


Att få bli sjukskriven i dagens Sverige är inte längre självklart. En döende person kan av Försäkringskassan, tvingas att arbeta om det så ska göras sängliggande. Då det inte fungerar kan personen bli utslängd från FK. Vare sig den sjuke finns inom FK:s system eller inte, så ska hen betala en högre skatt  än en arbetande med samma inkomst!!! Helt galet.

SD slår gärna på trumman om att de numera har ändrat åsikt och anser att pensionärer inte ska ha högre skatt än de arbetande. Men varför vill dom fortfarande att sjuka ska betala högre skatt än friska?


Att FK överhuvudtaget ska ifrågasätta läkares beslut till sjukskrivning är rent hårresande. Alla har vi t ex sett i tidningar och på TV att t ex döende cancersjuka inte fått sjukskrivningen godkänd av FK. Det vi ska komma ihåg är att det är inte personalens fel, utan det är de instruktioner FK fått av styrande politiker. Alltså, vi har själva röstat för detta??????


Bara en liten, liten detalj i just det här sista......, har nu varit sjukskriven i ett halvårstid pga av en allvarlig sjukdom. (Ska äntligen få börja arbeta halvtid om en vecka). Under min sjukskrivningstid har det såklart varit massor av läkarbesök. Ett flertal gånger har läkarna sagt "hmmm, vi får se om FK godkänner detta, hör av dig annars för du ska INTE jobba", eller "vi är helt införstådda över varför du inte kan jobba men det gäller att skriva rätt så att FK också förstår det". Så ska det inte vara! Men till FK:s försvar ska jag tillägga att jag inte fått påbackning från FK. De har "godkänt" min sjukskrivning.


Vill inte tala i egen sak, jag har det trots allt så enormt mycket bättre än många andra. Men jag konstaterar att inkomstskillnaden mellan sjukskriven och arbetsför är enorm. Innan den här sjukdomen var jag inte van vid sjukskrivningar. Men lärde mig snabbt. Var inte  speciellt sen med att skicka in mina sjukintyg som jag skulle göra. Ändå dröjde det två månader innan första ersättningen. Då så sjuk att jag inte orkade bry mig.

När första ersättningen kom trodde jag att det var något fel. Efter koll med FK så var det rätt. Inkomst över brytgränsen ersätts inte alls. Efter första förvåningen så inser jag att sjukersättningen är en liten veckopeng man får en gång i månaden! Ett hån.

Nu har jag haft lite sparade pengar jag kunnat leva så jag klagar inte. Dessutom fått en liten ersättning ur en privat försäkring för den långa sjukskrivningen. Men hur klarar man av att klara sig som långtidssjukskrivning utan att ha haft möjlighet att spara lite, eller inte ha en försäkring som ersätter med några kronor?


Om man inte är medelålders utan försörjningsansvar, hur klarar man då av att spara så man klarar sig om man blir långtidssjukskriven? Är det dags att se över maxbeloppet FK kan ersätta? Om inte annat för att fler välavlönade pappor ska ta ut vab-dagar?


A-kassans ersättningsnivå grundar sig på 2002 års lönenivå. Det har gått 12 år sedan dess. Läge att höja den nivån?!!!!


Oj, oj, oj det finns massor för en ny regering att börja jobba med efter valet!

T ex vinsterna inom vården, såklart de ska återföras till vården. Inga dagisar med vatten och hårt bröd som mellis. Inga personalnedskärningar för att maximera någons privata vinst.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Eleonor - 31 oktober 2014 20:49

Flytt har skett för en tid sedan till:   surridurr.wordpress.com   Detta pga att det är den sight jag kunnat hitta som mest liknar den gamla bloggspacen.  Där ser jag genast alla inlägg vänner gjort, oavsett vilken bloggsight de använder. På ...

Av Eleonor - 9 oktober 2014 21:26

Dock ej om använda kaffemuggar. Utan om köande. Alltså apropå hur vi människor beteér oss emot varandra.   Då man står vid en busshållplats och väntar på en buss så bildar man en kö. När kön börjar bli lång kommer nya resenärer och börjar bilda k...

Av Eleonor - 8 oktober 2014 22:17

HALLÅ DÄR!!!   Vem plockar undan efter dig? Vem placerar din skitiga disk i diskmaskinen? Vem torkar av bordet efter dig?   På "mitt" lilla kontor där jag jobbat tidigare var det förvisso emellanåt en mindre trivsam situation på diskbänke...

Av Eleonor - 8 oktober 2014 21:35

OBS Min huvudsakliga blogg finns på surridurr.wordpress.com   Underlig dag har det varit idag, tror jag!   Nej, det kan bara inte vara sant, tänkte jag då väckarklockan talade om att det är dags att gå upp Tog med min paraply efter viss tv...

Av Eleonor - 1 oktober 2014 23:00

  Något jag är nyfiken på, är att få veta av alla er som kanske är medelålders med vuxna barn, eller kanske inte alls - men, vad har ni kvar att göra?   Alla har vi väl mål och drömmar om vad vi SKA eller åtminstone verkligen vill göra?   F...

Kalender

Ti On To Fr
        1 2
3
4 5 6 7 8
9
10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2014 >>>

Din bloggtid är nu

Kategorier

Senaste inläggen

Följ bloggen

Följ surridurr med Blogkeen
Följ surridurr med Bloglovin'

Sök i bloggen

Omröstning

Hur förbjuder vi fattigdom? Genom politik tycker jag. Hur är det med tiggeri, ska det förbjudas?
 Ja fattigdomen utrotas med förbudet
 Ja för att tiggeriet berör oss illa
 Nej för det löser inga problem
 Nej vi måste synliggöra de papperslösas villkor
 Vet inte

Länkar

Presentation


Så som jag ser det

Fråga mig

2 besvarade frågor

Arkiv

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se